rozwiń i czytaj przepis ;
- 1,5 kg świeżych płoci ( po oczyszczeniu )
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
- Zalewa :
- 500 ml octu
- 1,5 l wody
- 2 duże cebule
- 1 marchewka
- 1 łyżka białej gorczycy
- 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
- sól do smaku ( zalewa powinna być mocno słona )
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- cukier do smaku
Płotki
wypatroszyć, odciąć głowy ( można użyć już oczyszczonych ). Do garnka
wlać wodę i ocet, dodać pokrojoną marchew i cebulę oraz wszystkie
przyprawy i zagotować zalewę. Ryba nie będzie solona dlatego zalewa
powinna być dobrze słona. Zalewę gotować kilka minut. Umyć dokładnie i
osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, każdą rybę obtoczyć w męce i smażyć
na złoto brązowy kolor. Usmażone ryby wkładać do gorącej zalewy.
Usmażone płotki wystudzić razem z zalewą i tak odstawić do lodówki na
około 3 dni aby ryby dobrze naciągnęły. Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.