rozwiń i czytaj przepis :
- 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
- 1 duża cebula
- 4 duże pieczarki ( bardziej rozwinięte bo są aromatyczniejsze )
- 1 duża marchewka ( lub 2 mniejsze )
- 1/2 cukinii
- 2 szk rosołu ( lub innego bulionu )
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
- kucharek w płynie do smaku
- pieprz czarny do smaku
- pieprz cayenne do smaku
- 3 łyżki oleju
Skrzydełka
umyć, osuszyć i poprzecinać w zgięciach. Najcieńsze końcówki odłożyć i
wykorzystać np. do ugotowania wywaru. Na patelni lub w szerokim rondlu
rozgrzać olej, wrzucić skrzydełka i podsmażyć. Gdy skrzydełka się smażą
obrać cebulę i marchew, umyć i pokroić. Cebulę w grubą kostkę a marchew w
plasterki. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić
przekroić na pół i pokroić w półplasterki ale nie za cienko. Gdy
skrzydełka są podsmażone dodać cebulę, marchew i pieczarki, chwilę
smażyć i podlać rosołem. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem prawie
do miękkości. Następnie dodać pokrojoną cukinię i jeszcze chwilę dusić
aż cukinia zmięknie. W razie potrzeby doprawić. Mąkę rozrobić z odrobiną
wody i zagęścić nią sos. Zagotować i gotowe skrzydełka podawać np. z
ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.