rozwiń i czytaj przepis :
- 2 łyżki suchego maku
- 50 g mix sałatkowy Italia ( pestki dyni, słonecznik, orzeszki piniowe )
- 25 g prażonych otrąb pszennych + do wysypania blaszki
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g sezamu
- 100 g słonecznika łuskanego
- 1,5 łyżki soli morskiej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 500 g mąki koszalińskiej pszennej typ 500
- 1/2 szk zakwasu ( 5 godzin po dokarmieniu )
- 20 g świeżych drożdży
- ok 500 ml letniej wody
Przygotować
wszystkie składniki. Do dużej miski wrzucić drożdże a potem rozetrzeć
je z cukrem. Wlać wodę ( letnią ), zakwas oraz olej i wymieszać.
Następnie wsypać obie mąki, dodać sól i wszystkie ziarna. Drewnianą
łyżką wymieszać składniki a potem za pomocą dłoni wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto po
wyrośnięciu ponownie wyrobić i przełożyć do formy o wymiarach 23 x 28 cm
wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami, wyrównać powierzchnie, zakryć
ściereczka i zostawić do ponownego wyrośnięcia ciasta. Gdy będzie
wyrośnięte wstawić do nagrzanego piekarnika do 185 stopni i piec 60
minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Upieczony chleb wystudzić na
kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.