2 kg świeżego boczku
Marynata :
1 łyżka soli peklowej
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżka granulowanej cebuli
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 czubata łyżka majonezu
1/3 szk pikantnego ketchupu
1 czubata łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka słodkiej papryki
Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
Po kilku minutach można spróbować czy smak jest odpowiedni.
Boczek umyć i usunąć z niego skórę ( można kupić bez skóry ).
Płat boczku naciąć wzdłuż niego do połowy grubości najlepiej nożem do filetowania i naciąć w tej połowie płat boczku z obu stron do brzegu aż powstanie nam duży cieńszy płat mięsa.
Boczek można też potem wzdłuż ponacinać i wtedy marynata lepiej dotrze do boczku.
2/3 części marynaty posmarować na płacie boczku, zwinąć roladę, zawiązać nićmi wędliniarskimi i posmarować resztą marynaty.
Naczynie żaroodporne posmarować cienko smalcem, położyć w nim boczek, przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po upływie tego czasu wyjąć naczynie z lodówki, zdjąć pokrywkę i wstawić do zimnego piekarnika.
Czas nastawić na 2,5 godziny a temperaturę na 160 stopni.
Po upieczeniu boczek wyjąć na talerz i wystudzić.
Schować zimny do lodówki aby dobrze związał i kroić w plastry.
O jo,joj aż mi jęzor obwisł na takie pyszności mmm :)
OdpowiedzUsuńOj, oj to nie dobrze :)
Usuń