czwartek, 19 marca 2015

Rolada jabłkowa z jagodami goji i migdałami

                               Moja kolejna wersja rolady z tak zwanych ekspresowych. Już kiedyś robiłam kilka wersji. Pomysł na takiego typu rolady pochodzi od Magdy z Takie tam pichcenie.
A czego użyłam do przesiania mąki ? A po raz kolejny dostałam od Tupperware super produkt. jest nim sitko shinua. Pomimo tego, że mam przesiewacz do mąki to właśnie postanowiłam spróbować jak to sitko poradzi sobie z przesianiem mąki. I okazało się, że poradziło sobie super. Po raz kolejny nie zawiodłam się na produkcie od Tupperware.
A teraz czas na przepis i gazetki bo jest ich trochę. Nie zapomnijcie zajrzeć.




8 dużych jabłek
1/2 szk jagód goji
1 szk białego półsłodkiego wina
3/4 szk płatków migdałowych
6 jajek ( rozmiar M )
3/4 szk cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szk mąki pszennej typ 500
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa :
1 szk cukru pudru 
3 łyżki słodkiej śmietanki 18 %


Jagody zalać winem i namoczyć.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia i cienko posmarować wierzch masłem lub margaryną.
Na papier wyłożyć pokrojone jabłka oraz posypać płatkami migdałowymi i jagodami goji ( część zostawić do dekoracji ).
W misce robota umieścić białka, ubijać je chwilę a potem dodać oba cukry.
Ubijać piane na sztywno potem dodawać po jednym żółtku.
Go puszystej piany jajecznej dodawać porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą.
Mieszać na najmniejszych obrotach i gotowe ciasto wyłożyć na owoce.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 - 30 minut.
Gotowe ciasto razem z blachą wyjąć z piekarnika, położyć na cieście ściereczkę i dodatkowo można położyć coś płaskiego co ułatwi nam obrócenie blachy.
Uważając aby się nie poparzyć odwrócić wszystko, zdjąć papier i pomagając sobie ściereczką zwinąć roladę.
Razem ze ściereczką zostawić roladę do wystudzenia.
Gdy rolada stygnie z cukru pudru i śmietanki wymieszać polewę.
Roladę odwinąć ze ściereczki, położyć ją na talerz i polać polewą.
Na sam koniec udekorować odłożonymi jagodami goji i płatkami migdałowymi.

Nie zapomnijcie zajrzeć do nowych gazetek, które mają super promocje już od dziś.
Zostawiam Wam kilka i życzę miłej lektury, bo czas myśleć już o świątecznych zakupach.







Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.