800 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa
700 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
500 ml żurku staropolskiego ( w butelce u mnie o smaku boczku )
100 g świeżych drożdży
1,5 szk letniej wody
1/4 szk oleju rzepakowego
1 łyżka soli
Drożdże dokładnie mieszamy z wodą aż się rozpuszczą.
Dodajemy sól i dobrze wymieszany żurek, olej i mieszamy.
Następnie wsypujemy obie mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od dłoni.
Spore naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wysypujemy odrobiną mąki i wkładamy wyrobione ciasto.
Robimy nacięcia i wstawiamy naczynie do zimnego piekarnika.
Czas nastawiamy na 90 minut a temperaturę na 200 stopni.
Po upływie tego czasu wyjmujemy chleb na kratkę i studzimy.
( Żurek może być dowolny, ważne aby był płynny w butelce ).
Zbliżają się święta, będziemy piec ciasta więc zajrzyjcie do gazetki. Znajdziecie tam super promocje na akcesoria do pieczenia.
Dla mnie taki chleb również jest nowością...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPolecam upiec, jest smaczny :)
UsuńDlaczego tak długo ma być pieczony? Czy dlatego, że taki duży? A jak zrobię mały, w keksówce, to wystarczy 45 minut?
OdpowiedzUsuńDlatego pieczemy tak długo bo ciasto w naczyniu wstawiamy do zimnego piekarnika i nie wyrośnięte. Inne chleby piekę wyrośnięte i w nagrzanym piekarniku. Tu mamy do czynienia z zimnym a jednak piekarnik potrzebuje czasu na nagrzanie. Co do czasu pieczenia w keksówce na mniejszą ilość nie wiem bo piekłam taką i nie wiem jak się wtedy chleb zachowa, czy się dopiecze.
Usuń