150 g polędwiczki wieprzowej
605 g schabu bez kości z tłuszczykiem
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka peklosmaczku do kiełbas
1 łyżka przyprawy John ( susze warzyw, papryka zielona, czerwona, czosnek, pieprz czarny, curry, marchew, pasternak, papryka słodka, cebula smażona, natka pietruszki, sól, cukier )
( składniki na mały szynkowar Singiel do 830 g mięsa )
Schab i polędwiczkę umyć i osuszyć.
Schab pokroić w grubą kostkę.
Pokrojone mięso i polędwiczkę wrzucić do miski lub garnka, dodać przyprawy i wymieszać, zakryć pokrywką lub talerzykiem i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia do szynkowara włożyć woreczek ( w wyposażeniu szynkowara ), do woreczka włożyć połowę mięsa, na nie położyć polędwiczkę i znowu wyłożyć mięso.
Dokładnie ubić, szczelnie zakryć woreczek i nałożyć płytkę metalową ( pokrywkę szynkowara ).
Założyć sprężynę i szyną, zamknąć szynkowar.
W garnku zagotować tyle wody aby po włożeniu do niego szynkowara wystawał on 1 cm ponad wodę.
Zakryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu w temperaturze 90 stopni przez 60 minut ( dobrze byłoby aby użyć termometru do mięs, i włożyć jego pręt do wody przez otwór w pokrywce ).
Po upływie godziny wyjąć szynkowar z wody i zostawić do wystudzenia.
Potem włożyć do na kilka godzin do lodówki aby mięso ładnie związało.
Potem otworzyć szynkowar, wyjąć woreczek, z woreczka wędlinę ( moja podczas gotowania troszkę straciła kształt, bo pokrywka się lekko przesunęła z jednej strony, ale to nic następnym razem będzie lepiej ).
Kroić na plastry i podawać z pieczywem zamiast sklepowej wędliny a najlepiej z domowym pieczywem.
Już teraz zajrzyjcie do nowej gazetki bo od jutra nowe promocje
Domowe najlepsze. Przepis podkradam :)
OdpowiedzUsuńO ta, zdecydowanie najlepsze :)
Usuń