poniedziałek, 23 marca 2015

Pizza na cieście pszenno - krupczatkowym

                  Pewnie pomyślicie, że zwariowałam. Pizza na cieście z dodatkiem krupczatki ? oczywiście, że tak. Ciasto jest delikatne i smaczne.  Jak widać dobre ciasto na pizzę to nie tylko sztywne zasady i składniki. Tak jak z dodatkami ta samo można pobawić się ze składnikami ciasta.



250 g mąki pszennej typ 500
250 g mąki krupczatki
25 g świeżych drożdży
ok. 1,5 szk ciepłej wody
1/4 szk oleju rzepakowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
DODATKI :
pikantny ketchup
pomidory
kukurydza z puszki
parówki cienkie wieprzowe
żółty ser ( Gouda )
zioła włoskie

W misce mieszać drożdże z cukrem tak długo aż będą płynne.
Następnie wlać wodę i olej, dodać sól i wymieszać.
Wsypać obie mąki, wyrobić ciasto i zostawić je do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Wyrośnięte ponownie wyrobić, podzielić na dwie części, rozłożyć na dwie blaszki.
Ciasto posmarować ketchupem a na nie rozłożyć pokrojone pomidory, parówki i posypać kukurydzą odsączoną z zalewy.
Na koniec posypać startym serem i ziołami włoskimi ( można dodać również inne dodatki )
Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.
Pizzę podawać na gorąco.

Ja zostawiam Was z dodatkową lekturą czyli nowymi gazetkami. Znajdziecie w nich coś ciekawego w dobrych cenach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.