sobota, 14 marca 2015

Czekoladowa szarlotka z kokosową bezą



Ciasto :
1 czubata łyżka kakao ciemnego
4 żółtka
200 g margaryny do pieczenia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szk cukru pudru trzcinowego
2 szk mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa

Masa jabłkowa :
8 dużych jabłek
1/3 szk rodzynek
1/2 szk wody
50 g masła
2 łyżki cukru
5 łyżek syropu trzcinowego
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu

Beza :
4 białka 
4 łyżki wiórków kokosowych
1/2 szk cukru
odrobina żółtego barwnika spożywczego
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ciasto :
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodać żółtka, cukier i kakao a potem na tarce zetrzeć zimną margarynę.
Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części.
Jedną z nich włożyć do woreczka a potem do zamrażarki.
Dwoma częściami wylepić blaszkę o wymiarach 22 x29 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na 30 minut.
Potem blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ciasto 20 minut.

Masa jabłkowa :
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
W szerokim rondlu roztopić masło, wrzucić jabłka i chwilę smażyć.
Podlać wodą, dodać cukier, rodzynki i resztę składników i wszystko smażyć ( dusić ) do momentu aż część jabłek się rozpadnie.

Beza :
Gdy ciasto się piecze a masa jabłkowa gotowa do miski robota wlać białka, chwile ubijać na najwyższych obrotach, dodać cukier i barwnik i nadal ubijać aż piana będzie sztywna. Dodać wiórki, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

Wierzch podpieczonego ciasta posypać dwoma łyżkami bułki tartej ( zapobiegnie to wsiąkanie w ciasto soku z masy jabłkowej ) i wyłożyć jabłka.
Wyrównać powierzchnię i wyłożyć piane kokosową. wyrównać i na tarce o grubych oczkach zetrzeć na pianę zamrożoną trzecią część ciasta.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10 minut a potem zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze 30 minut.
Upieczone ciasto wystudzić na kratce.

Do ciacha zostawiam Wam nową gazetkę


2 komentarze:

  1. Bardzo fajna szarlotka z bezą. Uwielbiam bezę i szarlotkę, czyli duet idealny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No faktycznie dla lubiących takie połączenia super propozycja :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.