1 łyżeczka kurkumy
25 g solonego popcornu
500 g mąki pszennej typ 650
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka przyprawy pomidory z czosnkiem i bazylią
20 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
3 łyżki oleju
Drożdże rozmieszać w misce razem z cukrem, potem wlać wodę, dodać kurkumę i wymieszać.
Mąkę wymieszać z solą i przyprawą pomidory z czosnkiem i bazylią, wsypać do drożdży, wlać olej i na koniec dodać popcorn.
Składniki połączyć, najlepiej drewnianą łyżką a potem zagnieść cisto, które należy oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia zakryte ściereczką.
Gdy podwoi objętość znów przerobić i przełożyć do keksówki o wymiarach 12 x 30 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką, wierzch można oprószyć mąką.
Zostawić do wyrośnięcia i tuż przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni naciąć na górze.
Po włożeniu blaszki do piekarnika piec chleb 40 -45 minut w zależności od piekarnika.
Upieczony wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
I tradycyjnie gazetka z super promocjami, zapraszam
popcorn w chlebie?czego takiego jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńChleb z popcornem? To dopiero rewolucja! :)
OdpowiedzUsuńW zanadrzu mam jeszcze z innymi dodatkami ale jak na razie to tajemnica :)
OdpowiedzUsuń