Ciasto jak to ostatnio bywa podałam na talerzu z kolekcji Rajski Ogród od Porcelana Bogucice
CIASTO CIEMNE :
6 żółtek
2 jajka
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szk oleju rzepakowego
CIASTO JASNE :
6 białek
1,5 szk drobnego cukru do wypieków
1 szk mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szk oleju rzepakowego
MASA :
750 ml mleka 3,2 %
4 żółtka ( z jajek rozmiar L )
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru waniliowego ( domowego )
400 g miękkiej margaryny do pieczenia
POLEWA :
1/3 kostki margaryny do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki słodkiej śmietanki 18%
1/2 szk drobnego cukru
DODATKOWO :
2 galaretki truskawkowe
750 ml gorącej przegotowanej wody
okrągłe biszkopty
1/3 szk syropu trzcinowego
1 szk przegotowanej chłodnej wody
czerwona posypka do ciast
pudrowe motylki
CIASTO CIEMNE :
Żółtka utrzeć z jajkami i cukrem.
Następnie dodać olej i nadal mieszać na najwyższych obrotach.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
CIASTO JASNE :
Białka ubić, gdy są prawie ubite dodawać cukier i nadal miksować.
Dodać ocet i porcjami dodawać mąkę ziemniaczaną.
Na koniec dodawać delikatnie olej aby masa nie opadła.
Blachę o wymiarach 22 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( można użyć większej blaszki, bo u mnie ciasto ogólnie wyszło za wysokie ).
Wyłożyć połowę masy ciemnej, połowę jasnej, znowu połowę ciemnej i jasnej.
Przemieszać delikatnie widelcem ( ja za mocno wymieszałam i słabo widać jasne ciasto ).
Piec 35 - 40 minut w zależności od piekarnika w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki.
MASA :
2/3 mleka zagotować w garnku.
W reszcie mleka wymieszać żółtka, obie mąki i cukier waniliowy.
Gdy mleko się gotuje wlać mieszankę do mleka i energicznie mieszając ugotować budyń.
Zakryć go folią spożywczą i zostawić do wystygnięcia.
Gdy wystygnie miękką margarynę utrzeć a potem dodawać porcjami budyń i wymieszać gładką masę.
DODATKI :
Galaretki wsypać do gorącej przegotowanej wody, wymieszać i zostawić do lekkiego stężenia.
Syrop trzcinowy wymieszać do rozpuszczenia w wodzie.
POLEWA :
W rondelku rozpuścić wszystkie składniki polewy doprowadzając tylko do wrzenia i od razu zdjąć z ognia i mieszać chwilę.
Lekko przestudzić ale ma być jeszcze płynna.
PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek umieścić w blasze wyłożonej tym samym papierem co się piekło ciasto.
Można lekko nasączyć mieszanka syropu trzcinowego z wodą.
Na placek wyłożyć część masy, wyrównać powierzchnię i ułożyć na masie zostawiając odstępy namoczone w syropie trzcinowym biszkopty.
Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę i wstawić ciasto do lodówki aby galaretka się ścięła.
Gdy to nastąpi wyłożyć drugą część masy i przykryć drugim plackiem, też można go nasączyć ( jeśli lubicie suche ciasta nasączanie placków można pominąć ).
Na koniec ciasto polać polewą, posypać posypką i motylkami.
Ciasto wstawić do lodówki aby związało.
Przed podaniem dobrze jest wyjąć ciasto na jakieś 30 minut.
Zostawiam Was z lekturą czyli nowa gazetką ale tym razem znajdziecie w niej coś innego.
Bardzo efektowne ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ciasto jest czasochłonne i trochę mniej pracochłonne ale warte zachodu.
Usuń