środa, 22 lipca 2015

Jagody na zimę

                               Jagody przywiozłam sobie od siostry. Przejechały wiele kilometrów bp aż z Zaklikowa. Jeśli nie wiecie gdzie to jest to podpowiem Wam, że to w okolicach Stalowej Woli, Sandomierza. Mimo dużej odległości jaką pokonaliśmy jagody nie ucierpiały. Zrobiłam je na szybko z niezawodnym konfitur fixem Diamant. Jagódki będą idealne na zimę, mam też trochę zamrożonych. No i upiekłam ciacho ale o nim w innym poście. Tymczasem zapraszam po przepis.




2 kg jagód
800 g cukru
2 konfitur fix ( 2 x  25 g )

Jagody przebrać, szybko opłukać i odcedzić na sicie.
Przełożyć je do garnka, wsypać cukier wymieszany z konfitur fix i wszystko wymieszać.
Wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty.
Gorącą konfiturą napełnić słoiczki i szybko, szczelnie zakręcić zakrętki.
Zostawić do wystudzenia a potem przechowywać w chłodnym miejscu.

Nie zapomnijcie zerknąć na promocje :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.