2 kg karkówki bez kości kupisz tutaj
Marynata :
1 łyżka soli peklowej
2 łyżki soli czosnkowej
1 łyżka granulowanego czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
Składniki marynaty wymieszać.
Karczek umyć, osuszyć i obsypać marynatą mięso.
Natrzeć je z każdej strony masując mięso.
Potem ułożyć je w dowolnym naczyniu, przykryć i wstawić do lodówki.
Dwa razy dziennie obracać mięso i tak przez 3 dni.
Potem mięso wyłożyć na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia ( będziemy mieć mniej mycia ) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
Potem zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 30 minut.
Mięso wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki do mocnego schłodzenia.
Jeśli chcemy możemy karczek podać na ciepło po 10 minutowym odczekaniu po wyjęciu z piekarnika.
Macie jeszcze kilka dni na super promocje, zajrzyjcie i wybierzcie się na zakupy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.