W internecie ostatnio furorę robią ogórki kanapkowe Margarytki ( http://margarytka.blogspot.com/2015/07/najlepsze-ogorki-kanapkowe.html ).
Postanowiłam i ja zmierzyć się z tymi ogórkami i zrobiłam kilka słoiczków.
Jeśli przypadną nam do gustu to na stałe zagoszczą w mojej spiżarni.
Niestety nie spróbowałam ich jeszcze bo minęło zaledwie kilka dni i pewnie ogórki się jeszcze nie przegryzły.
Choć przyznam, że ciężko mi się powstrzymać.
Ale przepis dodaję już teraz bo może i Wy się skusicie i zrobicie a jak spróbuję to może już ogórków nie być i po prostu nie zdążycie ich zrobić.
Ogórki kanapkowe Margarytki
Ogórki kanapkowe Margarytki - składniki
1,5 kg ogórków gruntowych ( nie za dużych )
Zalewa :
2 szk wody
1 i 3/4 szk octu 10 %
1 i 3/4 szk cukru
1 łyżka gorczycy białej
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka soli
1 łyżka kurkumy ( płaska )
Ogórki kanapkowe Margarytki - przygotowanie
Ogórki umyć i pokroić na podłużne plasterki wzdłuż ogórków.
Wyparzone słoiki napełnić plasterkami ogórka i tak zostawić a zabrać się za przygotowanie zalewy.
Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy oraz cukier ale bez octu i zagotować.
Następnie wlać ocet, gotować zalewę około 5 minut a potem zalewę przecedzić i zalać jeszcze gorącą ogórki w słoikach.
Zakręcić zakrętki i wstawić słoiki do garnka z dnem wyłożonym ściereczką.
Nalać do garnka wodę do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować od 5 do 7 minut od zagotowania.
Słoiki wyjąć z garnka na ściereczkę i zakryć słoiki ręcznikiem.
Zostawić je do wystudzenia a potem wynieść je w chłodne i przewiewne miejsce.
Ogórki muszą się przegryźć więc trochę trzeba na konsumpcję zaczekać jakieś dwa tygodnie.
Szkoda, że u mnie ogórki na ogródku się kończą, ale może jeszcze co nie coś uzbieram i przynajmniej kilka słoiczków zrobię, bo wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuń