sobota, 15 sierpnia 2015

Ogórki kanapkowe Margarytki


W internecie ostatnio furorę robią ogórki kanapkowe Margarytki ( http://margarytka.blogspot.com/2015/07/najlepsze-ogorki-kanapkowe.html ).
Postanowiłam i ja zmierzyć się z tymi ogórkami i zrobiłam kilka słoiczków.
Jeśli przypadną nam do gustu to na stałe zagoszczą w mojej spiżarni.
Niestety nie spróbowałam ich jeszcze bo minęło zaledwie kilka dni i pewnie ogórki się jeszcze nie przegryzły.
Choć przyznam, że ciężko mi się powstrzymać.
Ale przepis dodaję już teraz bo może i Wy się skusicie i zrobicie a jak spróbuję to może już ogórków nie być i po prostu nie zdążycie ich zrobić.

Ogórki kanapkowe Margarytki




Ogórki kanapkowe Margarytki - składniki

1,5 kg ogórków gruntowych ( nie za dużych )

Zalewa :
2 szk wody
1 i 3/4 szk octu 10 %
1 i 3/4 szk cukru
1 łyżka gorczycy białej
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka soli
1 łyżka kurkumy ( płaska )

Ogórki kanapkowe Margarytki - przygotowanie

Ogórki umyć i pokroić na podłużne plasterki wzdłuż ogórków.
Wyparzone słoiki napełnić plasterkami ogórka i tak zostawić a zabrać się za przygotowanie zalewy.
Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy oraz cukier ale bez octu i zagotować.
Następnie wlać ocet, gotować zalewę około 5 minut a potem zalewę przecedzić i zalać jeszcze gorącą ogórki w słoikach.
Zakręcić zakrętki i wstawić słoiki do garnka z dnem wyłożonym ściereczką.
Nalać do garnka wodę do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować od 5 do 7 minut od zagotowania.
Słoiki wyjąć z garnka na ściereczkę i zakryć słoiki ręcznikiem.
Zostawić je do wystudzenia a potem wynieść je w chłodne i przewiewne miejsce.
Ogórki muszą się przegryźć więc trochę trzeba na konsumpcję zaczekać jakieś dwa tygodnie.






1 komentarz:

  1. Szkoda, że u mnie ogórki na ogródku się kończą, ale może jeszcze co nie coś uzbieram i przynajmniej kilka słoiczków zrobię, bo wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.