wtorek, 15 września 2015

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Oglądając ostatni odcinek Kuchennych Rewolucji postanowiłam zrobić chaczapuri.
Jest to potrawa kuchni gruzińskiej i chaczapuri można smażyć na patelni lub upiec w piekarniku.
Jak na pierwszy raz jestem zadowolona z efektu, nie wiem czy dokładnie moje chaczapuri jest gruzińskie bo nie znam kuchni gruzińskiej  ale było smaczne i na pewno będę robić inne wersje.
Najlepiej smakuje na gorąco gdy wierzch jest chrupiący a środek miękki z ciągnącym serem.


Chaczapuri podałam na Evolution White


Ciasto :
400 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml mleka
100 ml kefiru
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju kupisz tutaj

Nadzienie :
270 g sera typu feta
2 solidne garście szpinaku
150 g mozzarelli w bloku

Drożdże wymieszać z cukrem.
Mleko i kefir o temperaturze pokojowej wymieszać z olejem, wlać do drożdży i ponownie wymieszać.
Cały ten płyn wlać do masy robota z hakiem i wsypać mąkę a potem wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia zakryte ściereczką.
Gdy ciasto rośnie mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szpinak posiekać i razem z serem typu feta umieścić w misce i dokładnie połączyć składniki.
Nadzienie podzielić na 5 części i uformować kulki.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie wyrobić, podzielić tak jak nadzienie na 5 części a potem z każdej uformować kulkę.
Można kulki rozwałkować walkiem lub po prostu za pomocą dłoni uformować placki.
Na środku umieścić kulkę nadzienia i dobrze zlepić ciasto u góry, odwrócić je i dłońmi uformować okrągły placek uważając aby ciasto nie pękło.
Chaczapuri smażyć z obu stron na patelni z odrobiną oleju na złoto brązowy kolor aż ciasto będzie usmażone.
( Można upiec w piekarniku ).
Podawać na gorąco.




3 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają, też mnie kusi, żeby przygotować to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie dania;) robiłam ''chaczapuri z boczkiem i serem'' polecam;pozdrawiam
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/04/jak-zrobic-chaczapuri-z-boczkiem-i-serem.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.