środa, 30 września 2015

Farfalle z klopsikami



  2 op makaronu farfalle
    Na klopsiki:
    500 g mięsa wieprzowego np. łopatki
    2 cebule
    2 jajka
    100 ml wody
    4 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka soli
    4 szczypty pieprzu
    2 l wody
    1 łyżka ziarenek smaku
    Na sos:
    2 czerwone papryki
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    500 ml przecieru pomidorowego płynnego
    3 pomidory
    1 szk posiekanej świeżej bazylii
    1 łyżeczka soli
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 szczypty pieprzu cayenne
    3 szczypty pieprzu
    3 łyżki oleju
    1 łyżka ziół włoskich
    3 łyżki sosu sojowo grzybowego

Mięso zmielić z cebulą. Dodać wodę, bułkę tartą, jajka oraz wszystkie przyprawy oprócz ziarenek smaku. Wyrobić gładką masę i robić z niej małe kuleczki. Wodę zagotować z ziarenkami smaku, włożyć do niej klopsiki i gotować je na niewielkim ogniu przez około 5 minut. Następnie w garnku rozgrzać olej, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i czosnek i podsmażać od czasu do czasu mieszając. Dodać zmiksowane pomidory oraz przecier i wszystkie przyprawy i dusić około 10 minut uważając aby się nie przypaliło. Całość zagotować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Przelać zimną woda, odcedzić i podawać z klopsikami w sosie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.