Pyszny domowy boczek pieczony.
Zachęcam Was do robienia domowych mięs bo wiemy co jemy.
Wiem, powtarzam się ale patrząc w sklepach na wędliny, które różnią się tylko nazwą a często wyglądają tak samo odechciewa się kupienia ich.
A wiadomo, że takie swojskie to i kosztują i nie każdego po prostu na nie stać.
Dlatego warto pomyśleć nad domowymi wypiekami typu boczek czy inne mięso.
Naprawdę warto, zdrowiej i smaczniej.
2 kg świeżego boczku
1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
1 łyżeczka soli
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki ziołowych ziarenek smaku ( opcjonalnie )
Boczek( ja miałam bez skóry) umyć i osuszyć.
Natrzeć wszystkimi przyprawami i odstawić na 2 godziny.
Zwinąć w rulon,naciąć z wierzchu w kratkę, posypać majerankiem, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 1,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.