piątek, 16 października 2015

Czekoladowe ciasteczka

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego a nie masz ochoty na myślenie co by tu upiec zrób takie szybkie ciasteczka.
Robot za Ciebie posieka składniki, Ty tylko szybko zagnieciesz ciasto i pokroisz.
Piekarnik upiecze i będzie mógł ( mogła ) się zajadać.
Ja takie ciacha najlepiej lubię z herbatą  ale równie dobrze będą smakować z kubkiem kakao czy filiżanką kawy.

Ciasteczka podałam na zastawie New Hollis Platin od Porcelany Bogucice


350 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
2 jajka ( M ) kupisz tutaj
50 g masła kupisz tutaj
50 g smalcu
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki cukru
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki czekoladowych kropelek
60 g białej czekolady

Wszystkie składniki umieścić w misie robota z nożem do siekania.
Połączyć je a potem wyłożyć na blat i zagnieść ciasto.
Uformować je w rulon lekko obsypując mąką i usuwając jej nadmiar.
Rulon ciąć na plastry o grubości około pół centymetra i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W zależności od wielkości ciasteczek piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
Upieczone ciasteczka wystudzić i zajadać do kawy lub herbaty a nawet z mlekiem lub kakao.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.