Dziś mam taki filecik nadziany mieszanką chińską i żółtym serem.
Do tego ziemniaczki lub frytki oraz ulubiona surówka i mamy super obiad na każdą okazję.
Takie danie poprawi nam humor tym bardziej, że u mnie strasznie dziś wieje i ciągle miga prąd i na dodatek woda z kranu kapie a nie leci.'
Dawno takiej pogody nie było, wczoraj deszczowo o mgliście, dziś wychodzi zza chmur słoneczko.
Ale strach na dwór wyjść bo tak wieje.
Tak więc dziś niedziela w domu się zapowiada, a nad morzem ponoć sztorm.
Mimo wszystko miłej niedzieli Wam życzę i zapraszam po przepis.
2 filety z kurczaka ( pojedyncze ) klik
1 szk mieszanki chińskiej
4 łyżki startego żółtego sera klik
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz
ostra papryka
dodatkowo :
olej do smażenia klik
bułka tarta do panierowania
mąka do obtaczania
3 jajka do obtaczania
Filety umyć, osuszyć i zrobić w każdym nacięcie tworząc kieszeń.
Posolić i oprószyć pieprzem i odłożyć.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić mieszankę i smażyć kilka minut.
Doprawić do smaku, dodać bułkę tartą aby wchłonęła wszystkie soki i wymieszać.
Lekko przestudzić i dodać ser po czym ponownie wymieszać.
Farszem napełnić kieszenie filetów a potem obtoczyć je w mące, następnie w jajku i na koniec panierować w bułce tartej.
Filety smażyć po kilka minut z każdej strony na większej ilości oleju ( oleju tyle aby filety były zanurzone do połowy ).
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podawać na gorąco.
Miałam ochotę na koperty z piersi kurczaka, wyskakiwały mi nie te przepisy których potrzebowałam ale Pani Ewa uratowała sytuację. Naprawdę smaczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło i cieszę się, że smakowało.
UsuńPozdrawiam i zapraszam do częstych odwiedzin :)