Jeśli szukacie pomysłu na ciasto na dzisiejszy i jutrzejszy dzień to mam dla Was super ciacho.
Strucla makowa ale wzbogacona dużą ilością orzechów i suszonych daktyli.
Wiem, że znajdą się tacy co skrytykują dodanie gotowej masy makowej ale ja jej używam.
A z masą makową jak i z innymi produktami jest tak jak w jednej piosence disco polo : " nikt nie słucha a każdy ją śpiewa ".
Tak więc choć masa gotowa odbiega od takiej domowej to można ją wzbogacić między innymi dodając orzechy i daktyle.
Strucla jest smaczna i wilgotna nie sucha jak to często bywa przy tych kupnych makowcach ze sklepu.
Jeszcze zdążycie upiec bo robi się szybko.
Masa :
900 g masy makowej z bakaliami
200 g orzechów włoskich ( waga bez łupin )
250 g suszonych daktyli ( waga bez pestek )
Ciasto :
500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
3 jajka ( żółtka i białka osobno ) klik
4 łyżki cukru
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szk gęstej śmietany ( 12 % )
1 szczypta soli
Dodatkowo :
kolorowa posypka do ciast
orzechy
6 - 7 łyżek cukru pudru
2 - 3 łyżki mleka
Masa :
Masę makową wyłożyć do miski.
Orzechy i daktyle rozdrobnić w rozdrabniaczu ale osobno i nie za drobno.
Dodać je do masy i wymieszać.
Ciasto :
Drożdże rozmieszać do płynnej konsystencji z cukrem i cukrem waniliowym.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać.
Następnie dodać żółtka, śmietanę, zetrzeć na tarce masło i dodać drożdże.
Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie części i każdą z nich cienko rozwałkować na prostokąty na długość blaszki, w której strucle będą się piekły.
Wykonanie :
Każdy płat ciasto posmarować białkiem, które należy rozbełtać.
Na każdym cieście rozłożyć po połowie masy zostawiając jeden brzeg bez masy tak około 3 cm.
Zaczynając od brzegu z masą zawijać rolady wzdłuż ciasta, końce zawinąć pod spód a łączenie powinno znajdować się pod roladą.
Każdą z rolad zawinąć w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu aby podrośnięte ciasto miało miejsce w papierze.
Brzegi papieru zawinąć i tak przygotowane strucle ułożyć na blasze do pieczenia zostawiając między nimi odstępy.
Strucle piec 45-50 minut w zależności od piekarnika.
Upieczone lekko przestudzić, rozciąć papier wzdłuż strucli i polać przygotowanym z cukru pudru i mleka lukrem.
Na koniec udekorować orzechami i posypać posypką.
Kroić gdy lukier stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.