Schab pieczony di pieczywa jest gwarancją, że wiemy co jemy.
Jak wiecie w sklepach jest ogromny wybór wędlin ale takim domowym nic nie dorówna.
Ważne jest też to, że zawsze możemy mięsu nadać inny smak komponując różne mieszanki przypraw.
Ten jest taki zwykły bez udziwnień, idealny do chleba.
Jeżeli wydaje nam się, że mamy go za dużo to możemy po prostu kawałek zamrozić ale trzeb go szczelnie zawinąć lub zapakować do pojemniczka.
Potem wystarczy go rozmrozić i mamy gotowe mięsko do pieczywa.
W taki sposób można przygotować karkówkę, która nie będzie taka sucha bo jak wiemy schab jest suchym mięsem.
1,5 kg świeżego schabu bez kości
1 łyżeczka soli morskiej ( grubej )
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka suszonej cebulki
Schab umyć i natrzeć mieszanką przypraw wcześniej utartych w moździerzu.
Umieścić go w naczyniu z pokrywką i wstawić do lodówki.
Co 12 godzin obracać zlewając powstały sok.
Po trzech dniach schab wstawić do piekarnika w naczyniu i piec 90 minut w 170 stopniach.
Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.
Upieczony schab wystudzić i przechowywać w lodówce.
Przed podaniem kroić w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.