sobota, 2 stycznia 2016

Chleb Shrek

Pewnie się zastanawiacie dlaczego chleb nazywa się Shrek ?
A nazwałam go z racji jego koloru.
Niestety zdjęcie robione było wieczorem a wiadomo, że o tej porze roku ciężko o dobre zdjęcia.
Ale zapewniam Was, że chleb jest zielony.
A zawdzięcza ten kolor jęczmieniowi w proszku a raczej trawie jęczmiennej.
Chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym, według mnie między innymi w takich naczyniach wychodzą najlepiej.

450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Kłos Pol
100 g mąki z cieciorki klik
1 czubata łyżka młodego zielonego jęczmienia w proszku klik
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
ok. 300 ml letniej wody
5 łyżek oleju

Drożdże wymieszać z cukrem, odrobiną wody i mąki i zostawić do wyrośnięcia.
Obie mąki i jęczmień wymieszać z solą, wsypać do miski.
Wlać do mąki resztę wody, wyrośnięty zaczyn i olej i wyrobić ciasto.
Dobrze wyrobione ciasto oprószyć mąką i zostawić pod przykryciem, najlepiej zakryć ściereczką i poczekać aż ciasto wyrośnie.
Wyrośnięte odgazować, kilka razy wyrobić składając na trzy i uformować bochenek na kształt naszego naczynia.
Zakryć ciasto oprószone mąką czystą ściereczką i znowu zostawić do wyrośnięcia.
Gdy bochenek rośnie naczynie żaroodporne posmarować olejem i wstawić do piekarnika i nagrzać go do 230 stopni.
Potem ostrożnie wyjąć je z piekarnika, szybko oprószyć dno mąką a bochenek naciąć ostrym nożem i szybko umieścić go w naczyniu.
Zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika.
Piec 30 minut w 230 stopniach a potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć na kratkę i wystudzić




5 komentarzy:

  1. Czy zielony kolor jest tylko od jęczmienia? bo ja tez wypiekałam ale nie był zielony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Dorotko, tylko od jęczmienia. Ja miałam od Kłos Pol. Czy też miałaś od nich ?

      Usuń
    2. Może każdy ma inny stąd różnica w kolorze

      Usuń
  2. Po przejrzeniu bloga, z przyjemnością dodam go do linków u mnie, gdyż mam zamiar stworzyć zbiór ciekawych i wartych zobaczenia stron dot. różnych tematów :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.