Pewnie się zastanawiacie dlaczego chleb nazywa się Shrek ?
A nazwałam go z racji jego koloru.
Niestety zdjęcie robione było wieczorem a wiadomo, że o tej porze roku ciężko o dobre zdjęcia.
Ale zapewniam Was, że chleb jest zielony.
A zawdzięcza ten kolor jęczmieniowi w proszku a raczej trawie jęczmiennej.
Chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym, według mnie między innymi w takich naczyniach wychodzą najlepiej.
100 g mąki z cieciorki klik
1 czubata łyżka młodego zielonego jęczmienia w proszku klik
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
ok. 300 ml letniej wody
5 łyżek oleju
Drożdże wymieszać z cukrem, odrobiną wody i mąki i zostawić do wyrośnięcia.
Obie mąki i jęczmień wymieszać z solą, wsypać do miski.
Wlać do mąki resztę wody, wyrośnięty zaczyn i olej i wyrobić ciasto.
Dobrze wyrobione ciasto oprószyć mąką i zostawić pod przykryciem, najlepiej zakryć ściereczką i poczekać aż ciasto wyrośnie.
Wyrośnięte odgazować, kilka razy wyrobić składając na trzy i uformować bochenek na kształt naszego naczynia.
Zakryć ciasto oprószone mąką czystą ściereczką i znowu zostawić do wyrośnięcia.
Gdy bochenek rośnie naczynie żaroodporne posmarować olejem i wstawić do piekarnika i nagrzać go do 230 stopni.
Potem ostrożnie wyjąć je z piekarnika, szybko oprószyć dno mąką a bochenek naciąć ostrym nożem i szybko umieścić go w naczyniu.
Zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika.
Piec 30 minut w 230 stopniach a potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć na kratkę i wystudzić
Czy zielony kolor jest tylko od jęczmienia? bo ja tez wypiekałam ale nie był zielony?
OdpowiedzUsuńTak Dorotko, tylko od jęczmienia. Ja miałam od Kłos Pol. Czy też miałaś od nich ?
UsuńMój jęczmień był od chleb na zdrowie
UsuńMoże każdy ma inny stąd różnica w kolorze
UsuńPo przejrzeniu bloga, z przyjemnością dodam go do linków u mnie, gdyż mam zamiar stworzyć zbiór ciekawych i wartych zobaczenia stron dot. różnych tematów :)
OdpowiedzUsuń