niedziela, 3 stycznia 2016

Czosnkowe podudzia pieczone

Podudzia z kurczaka o mocnym posmaku czosnku.
Zamarynowane w czosnku a potem upieczone są soczyste i smaczne a skórka chrupiąca.
Można podać je jako danie obiadowe z ziemniakami czy frytkami i surówką lub po prostu z pieczywem.

6 podudzi z kurczaka
4 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka słodka do smaku

Podudzia umyć i osuszyć.
Czosnek obrać, pokroić na cienkie plasterki.
Podudzia oprószyć solą, pieprzem i papryką.
Na dnie naczynia ułożyć część czosnku, ułożyć podudzia i posypać resztą czosnku.
Naczynie szczelnie zakryć i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Po tym czasie wyjąć naczynie z lodówki, podudzia oczyścić z czosnku i ułożyć drób na blasze do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.