Inna odsłona piersi z kurczaka czyli racuszki.
Przeważnie robimy takie tradycyjne kotlety ale warto zrobić coś prostego ale jednocześnie smacznego i szybkiego.
Takie racuszki smakują dzieciom.
Możemy je podać z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
1 podwójna pierś z kurczaka klik
1 pęczek posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka granulowanej cebuli
1/2 łyżeczka soli
3 szczypty kolorowego pieprzu
2 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki sosu sojowo grzybowego
3 łyżki mąki
100 ml oleju klik
Pierś umyć i pokroić w sporą kostkę.
Dodać jajka, mąkę, szczypiorek i wszystkie przyprawy i wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej, następnie kłaść łyżką masę formując placuszki.
Racuszki smażyć na złoty kolor z obu stron.
Podawać je np. z ziemniakami z koperkiem i kalafiorem.
No proszę jakie fajne danie :)
OdpowiedzUsuń