sobota, 23 stycznia 2016

Ciasto jabłkowo - chałwowe

Mamy weekend trzeba więc ukręcić jakieś ciacho.
Barka pomysłu ale z tego braku i kombinacji wyszło bardzo smaczne przekładane.
Biszkopt, masa jabłkowa i chałwowa.
Super połączenie i do kawki idealne.

Biszkopt :
5 jajek ( M )
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki tortowej
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego

Masa jabłkowa :
4 jabłka
1 szk wody
1 galaretka cytrynowa

Masa chałwowa :
350 ml mleka 
75 g chałwy z pistacjami
1 budyń śmietankowy
150 g miękkiego masła
cukier do smaku ( opcjonalnie )

Lukier :
6 łyżek cukru pudru
ok. 3 łyżki słodkiej śmietany 18%
odrobina żółtego barwnika spoźywczego

Biszkopt :
Białka ubić z obydwoma cukrami.
Następnie dodawać po jednym żółtku i połączyć z pianą.
Porcjami dodawać do masy jajecznej obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mieszać rózgą.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.

Masa jabłkowa :
Umyte jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę i dusić do miękkości.
Gdy będą miękkie wyłączyć ogień, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać.
Odstawić do lekkiego stężenia.

Masa chałwowa :
2/3 mleka zagotować.
W reszcie wymieszać budyń i jeśli lubimy masy słodkie dodać trochę cukru.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Gotowy budyń dokładnie zakryć najlepiej folią spożywczą i wystudzić.
Gdy wystygnie do miski wrzucić masło, dodać pokrojoną w kostkę chałwę i utrzeć.
Potem porcjami dodawać budyń i zmiksować na masę.

Lukier :
Cukier i śmietankę dobrze wymieszać.
Częścią białego lukru będzie polane ciasto a potem należy dodać do reszty lukru barwnik, wymieszać i polać na zastygłym białym lukrze.

Przełożenie :
Do blaszki włożyć papier z pieczenia biszkopta.
Na dnie położyć pierwszy placek, nasączyć dowolnym płynem ( może być woda z sokiem z cytryny ).
Wyłożyć tężejącą masę jablkową, wstawić ciasto do lodówki na 15 minut.
Potem wyłożyć na masie jablkowej masę chałwową , wyrównać powierzchnię i przykryć drugim biszkoptem.
Ciasto polać białym lukrem, wstawić na 15 minut do lodówki a potem dekoracyjnie polać lukrem żółtym.
Ciasto wstawić do lodówki na godzinę.
Przed podanie kroić w kostkę.






3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.