Dziś mam doła więc obiad na szybko będzie.
A są to kotlety z kaszy bulgur z dodatkami.
Można podać do nich surówkę lub dip co kto woli.
Podajemy na gorąco bo takie są najsmaczniejsze.
Jeśli macie ochotę na takie kotlety a nie macie tej kaszy możecie użyć innej, na przykład kukurydzianej, kuskusa, jaglanej czy nawet jęczmiennej.
250 g pieczarek
1 cebula
250 g wędzonego boczku
1/4 czerwonej papryki
1/4 żółtej papryki
2 łyżki posiekanej natki selera lub pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
2 duże jajka
2 łyżki bułki tartej
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek granulowany do smaku
olej do smażenia'
bułka tarta do obtaczania
Kaszę ugotować w sporej ilości lekko osolonej wody i odcedzić na sicie.
Boczek, cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć aż wszystko będzie miękkie i usmażone.
W razie konieczności dodać odrobinkę oleju.
W międzyczasie dodać zieleninę oraz czosnek i sól a także pieprz.
Chwilkę smażyć i wyłączyć ogień, wystudzić.
Kaszę przełożyć do garnka lub miski, dodać podsmażone składniki, wbić jajka, wsypać bułkę tartą i wymieszać masę.
Gdyby była za bardzo sypka dodać troszkę bułki tartej i w miarę konieczności jeszcze doprawić.
Na patelni rozgrzać okej.
Brać porcje masy ( ja używałam sporej łyżki do lodów ) formować okrągłe kotleciki i panierować w bułce tartej.
Kotlety kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać na gorąco.
przepis z tą kaszą bardzo mi się spodobał, kasza zamiast mąki .... to jest to, tylko jeśli o mnie chodzi, to bez boczku :)
OdpowiedzUsuńOczywiście jak ktoś woli bez boczku to mogą być bez.
Usuń