Dziś babka, która jest przymiarką do Świąt Bożego Narodzenia.
Babka dwukolorowa z herbatą matcha i syropem kukurydzianym, czyli bez naszego białego cukru.
Babkę można polać lukrem ale ja posypałam cukrem pudrem.
Matcha jak i syrop kukurydziany kupicie w Kuchnie Świata, zapraszam do zakupów.
5 jajek
250 g miękkiego masła
350 g syropu kukurydzianego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g mąki pszennej typ 500
1 szk mleka
1 łyżka herbaty matcha
cukier puder do posypania babki
Żółtka utrzeć z masłem.
Wlać syrop i wymieszać.
Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wlać mleko, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Do formy na babkę z kominkiem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przełożyć połowę ciasta a do pozostałej części dodać matcha i delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na to jasne i lekko przemieszać patyczkiem do szaszłyków.
Babkę piec około 45-50 minut do suchego patyczka a potem wyjąć z formy, przestudzić i posypać cukrem pudrem.
5 jajek
250 g miękkiego masła
350 g syropu kukurydzianego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g mąki pszennej typ 500
1 szk mleka
1 łyżka herbaty matcha
cukier puder do posypania babki
Żółtka utrzeć z masłem.
Wlać syrop i wymieszać.
Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wlać mleko, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Do formy na babkę z kominkiem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przełożyć połowę ciasta a do pozostałej części dodać matcha i delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na to jasne i lekko przemieszać patyczkiem do szaszłyków.
Babkę piec około 45-50 minut do suchego patyczka a potem wyjąć z formy, przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Bardzo smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńhttps://buszujwkuchni.com/- zapraszam :)
Dziękuję :)
UsuńZachęcamy aby dodać przepis do najnowszej akcji konkursowej ZAPACH ŚWIĄT na zBLOGowani.pl http://zblogowani.pl/akcja/zapach-swiat
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie ale wyskakuje jakiś błąd i nie mogę dodać.
Usuń