wtorek, 25 września 2018

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

To ciasto piekłam kilka dni temu ale z braku czasu teraz dodaję przepis.
Ciasto bardzo sezonowe bo jest ze śliwkami, których teraz jest pod dostatkiem.
Takie drożdżowe ciacho można zjeść nie tylko na deser ale również na śniadanie lub kolację z kubkiem herbaty czy mleka.

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

drożdżowe_ciasto_ze_śliwkami_i_kruszonką

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

ciasto :
300 g mąki typ 650
300 g mąki pszennej typ 300
40 g świeżych drożdży
1 szk mleka
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1/2 szk cukru
100 g masła
2 duże jajka
1 szczypta soli

kruszonka :
250 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g masła

dodatkowo:
śliwki ( tyle aby wyłożyć połówkami ciasto w blaszce )

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - przygotowanie

W rondelku podgrzać mleko, dodać drożdże, łyżkę cukru i mąki i wymieszać.
Zostawić zaczyn do wyrośnięcia ( ale uważać aby nie przerósł ).
W drugim rondelku stopić masło i przestudzić.
Do miski przesiać obie mąki, dodać sól i cukier, wymieszać.
Potem dodać rozbełtane jajka oraz podrośnięty zaczyn i połączyć składniki.
Następnie wlać stopione masło i wyrobić gładkie ciasto.
Oprószyć je i zostawić w misce do wyrośnięcia pod przykryciem.
Gdy ciasto rośnie połączyć składniki kruszonki.
Gdy kruszonka jest gotowa umyte śliwki przekroić na połówki i pozbawić je pestek.
Jak ciasto podrośnie wyłożyć je do blaszki o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu.
Na śliwkach rozłożyć kruszonkę.
Blachę z ciastem zakryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia.
Ciasto piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Można posypać cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.

drożdżowe_ciasto_ze_śliwkami_i_kruszonką


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...