sobota, 23 lutego 2019

Ciasto jagódka

Kolorowe i smaczne - takie jest to ciasto.
Znalazłam jeszcze jagody w słoikach więc postanowiłam wykorzystać je do tego ciasta.
Fajnie się prezentuje i jest smaczne a świadczy o tym fakt, że mój młodszy syn zjadł bez odkładania jakieś warstwy, a czasami się to Mu zdarza.
Więc jeśli nie macie jeszcze pomysłu na weekendowe ciasto to zapraszam do lektury i pieczenia.
Wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia tylko wymaga trochę czasu.
Ale z ciastami przekładanymi tak to już jest.

ciasto jagódka


ciasto jagódka

ciasto jagódka - składniki


Biszkopt:
4 jajka
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
1/2 szk cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Masa budyniowa :
1 budyń waniliowy
350 ml mleka
150 g masła ( miękkiego )
1 czubata łyżka cukru

Masa jagodowa :
2 słoiczki jagód w zalewie ( 2 x po 250 ml )
1 galaretka owoce leśne

Polewa :
25 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
1 łyżka masła
1/3 szk mleka
1 czubata łyżka cukru
1 listek żelatyny

Dodatkowo :
herbatniki ( tyle aby pokryły masę )
słaba herbata
złoto jadalne


ciasto jagódka - przygotowanie


Białka ubić dodając porcjami cukier.
Gdy białka będą ubite dodawać po jednym żółtku i mieszać już na wolnych obrotach, dodać ekstrakt.
Porcjami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszać delikatnie.
Masę wyłożyć do formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.

W garnku zagotować 250 ml mleka z cukrem a gdy się zagotuje wlać rozrobiony w pozostałym mleku budyń.
Energicznie mieszać i gotować kilka minut.
Budyń dokładnie przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch a potem dodawać porcjami budyń.
Wymieszać do gładkiej masy.

W rondelku umieścić jagody z zalewą i podgrzać.
Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Galaretkę zostawić do lekkiego stężenia.

Składniki polewy ( oprócz żelatyny ) umieścić w drugim rondelku i podgrzewać mieszając do połączenia sie składników i rozpuszczenia cukru.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, potem dobrze ją odcisnąć i dodać do polewy, wymieszać i polewę schłodzić.

Pierwszy placek umieścić w formie, nasączyć herbatą i wyłożyć masę budyniową.
Na masie ułożyć herbatniki a na nich rozsmarować tężejące jagody.
Na jagody położyć drugi biszkopt i nasączyć go.
Po około 15 minutach schłodzoną ale jeszcze płynną polewą polać ciasto.
Wstawić do lodówki, gdy polewa dobrze zastygnie posypać ją jadalnym złotem.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.