Znalazłam jeszcze jagody w słoikach więc postanowiłam wykorzystać je do tego ciasta.
Fajnie się prezentuje i jest smaczne a świadczy o tym fakt, że mój młodszy syn zjadł bez odkładania jakieś warstwy, a czasami się to Mu zdarza.
Więc jeśli nie macie jeszcze pomysłu na weekendowe ciasto to zapraszam do lektury i pieczenia.
Wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia tylko wymaga trochę czasu.
Ale z ciastami przekładanymi tak to już jest.
ciasto jagódka
ciasto jagódka - składniki
Biszkopt:
4 jajka
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
1/2 szk cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Masa budyniowa :
1 budyń waniliowy
350 ml mleka
150 g masła ( miękkiego )
1 czubata łyżka cukru
Masa jagodowa :
2 słoiczki jagód w zalewie ( 2 x po 250 ml )
1 galaretka owoce leśne
Polewa :
25 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
1 łyżka masła
1/3 szk mleka
1 czubata łyżka cukru
1 listek żelatyny
Dodatkowo :
herbatniki ( tyle aby pokryły masę )
słaba herbata
złoto jadalne
ciasto jagódka - przygotowanie
Białka ubić dodając porcjami cukier.
Gdy białka będą ubite dodawać po jednym żółtku i mieszać już na wolnych obrotach, dodać ekstrakt.
Porcjami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszać delikatnie.
Masę wyłożyć do formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.
W garnku zagotować 250 ml mleka z cukrem a gdy się zagotuje wlać rozrobiony w pozostałym mleku budyń.
Energicznie mieszać i gotować kilka minut.
Budyń dokładnie przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch a potem dodawać porcjami budyń.
Wymieszać do gładkiej masy.
W rondelku umieścić jagody z zalewą i podgrzać.
Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Galaretkę zostawić do lekkiego stężenia.
Składniki polewy ( oprócz żelatyny ) umieścić w drugim rondelku i podgrzewać mieszając do połączenia sie składników i rozpuszczenia cukru.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, potem dobrze ją odcisnąć i dodać do polewy, wymieszać i polewę schłodzić.
Pierwszy placek umieścić w formie, nasączyć herbatą i wyłożyć masę budyniową.
Na masie ułożyć herbatniki a na nich rozsmarować tężejące jagody.
Na jagody położyć drugi biszkopt i nasączyć go.
Po około 15 minutach schłodzoną ale jeszcze płynną polewą polać ciasto.
Wstawić do lodówki, gdy polewa dobrze zastygnie posypać ją jadalnym złotem.
Bardzo chętnie bym się poczęstowała takim pysznym ciastem brzmi apetycznie
OdpowiedzUsuńCzęstuj się, smacznego :)
Usuń