Choć jest dość chłodno to nie mam ochoty na włączanie piekarnika.
Ale mając ochotę na coś słodkiego wyczarowałam taki serniczek.
Nawet nie musiał długo tężeć w lodówce.
Jeśli nie macie pomarańczy możecie użyć innych owoców.
Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym
Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym - składniki
1 kg sera do sernika z wiaderka
1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
2 galaretki truskawkowe
1 listek żelatyny
1 galaretka agrestowa
1 duża pomarańcza
listki mięty
3 szk gorącej przegotowanej wody
okrągłe biszkopty
Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym - przygotowanie
W jednej szklance wody wymieszać galaretki truskawkowe, gdy lekko przestygną dodać listek żelatyny i mieszać aż żelatyna się rozpuści.
Galaretkę agrestową rozpuścić w dwóch szklankach wody i zostawić do lekkiego stężenia.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią spożywczą i na dnie oraz bokach dookoła ułożyć biszkopty.
Gdy galaretka truskawkowa jest chłodna zimny ser zmiksować z mlekiem skondensowanym a potem wlać małym strumieniem galaretki i dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na biszkopty i wstawić formę do lodówki.
Pomarańczę obrać, usunąć wszystkie błonki i pokroić na kawałki.
Wyjąć formę z lodówki i rozłożyć na serniku pomarańcze.
Zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Przed podaniem udekorować listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.