Tym razem nadzieniem jest kasza gryczana z twarogiem i cebulką.
Można je podać okraszone lub odsmażane z surówką.
Pierogi te robiłam jakiś czas temu ale dopiero wrzucam przepis, może kogoś zainspiruje do działania i zrobienia u siebie w domu.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - składniki
Ciasto :
500 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Nadzienie :
500 g półtłustego twarogu
3 szk ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
1/2 szk prażonej cebulki ( domowej )
sól do smaku
pieprz do smaku
1 jajko
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - przygotowanie
Składniki ciasta połączyć i zagnieść gładkie ciasto.
Zakryć je ciepłą miską ( u mnie szklana ) i zostawić aby ciasto odpoczęło na 30 minut.
Gdy ciasto odpoczywa wymieszać składniki farszu ( musi być dobrze wyczuwalny pieprz i sól, bo wtedy pierogi będą mdłe ).
Po upływie tego czasu wałkować ciasto, wycinać kółka i kłaść na nie porcje farszu.
Zlepiać pierogi i układać na ściereczce przykrywając drugą aby pierogi nie wysychały.
Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
Gdy wypłyną gotować kilka minut a potem wyjmować łyżka cedzakową.
Pierogi można okrasić lub podsmażyć i podać z ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.