wtorek, 17 września 2019

Papryka konserwowa

Dziś polecam Wam przepis na paprykę konserwową.
Na zimę będzie jak znalazł.
Jeśli nie macie kolorowej papryki użyjcie po prostu jednego koloru.
Co do słoików to ja zrobiłam takie jak na zdjęciu ale możecie wykorzystać mniejsze lub większe ale wtedy trzeba czas gotowania skrócić lub wydłużyć.
Póki papryka jeszcze nie drożeje zabierajcie przepis i do dzieła.

Inspiracją był przepis Asi z bloga Kulinarne szaleństwa Margarytki.


Papryka konserwowa


Papryka konserwowa

Papryka konserwowa - składniki


Papryka ( u mnie żółta i czerwona )

przyprawy na każdy słoik :
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1/2 ząbka czosnku ( dużego lub 1 mały )
10 ziaren czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
1 łyżka oleju

zalewa w zależności od ilości słoików:
1,5 l wody
500 ml octu
8 łyżek cukru
2 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Papryka konserwowa - przygotowanie


Papryki oczyścić i pokroić na kawałki.
Na dno każdego słoika wrzucić wszystkie przyprawy i napełnić słoiki papryką.
Składniki zalewy dokładnie wymieszać i zalać nią paprykę.
Na koniec wlać do każdego słoika po łyżce oleju i zakręcić słoiki zakrętkami.
Paprykę pasteryzować przez 25-30 minut w garnku i wodą do 2/3 wysokości słoików.
Zapasteryzowane słoiki wystudzić i wynieść w chłodne miejsce.


Papryka konserwowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.