Na samym dole jest bardziej zbita, środkowa mniej a górna puszysta i delikatna.
Jeśli użyjecie mniejszej tortownicy to uzyskacie wyższe ciasto.
Forma musi być szczelna bo ciasto jest płynne.
Możecie użyć formy bez obręczy i taka będzie lepsza.
Ja użyłam okrągłej z obręczą ale ciasto nie przelało się.
Koniecznie wyłóżcie formę papierem do pieczenia, to zabezpieczy nam wylanie się ciasta.
Ciasto robi się szybko i szybko znika.
U mnie nawet dobrze się nie ścięło, ledwo wystygło a już jedliśmy, stąd warstwy mogą nie być tak bardzo widoczne.
Inspiracją był przepis Kasi z bloga Gotuj z cukiereczkiem, polecam.
Magiczne ciasto
Magiczne ciasto - składniki
4 jajka
75 g cukru
1 cukier waniliowy z nutą migdałów
125 g masła
2 szk mleka
120 g mąki
1 łyżka zimnej wody
1 szczypta soli
Magiczne ciasto - przygotowanie
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło stopić i wystudzić.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( jeśli macie mniejszą to może być, ciasto będzie wyższe ).
Białka ubić na sztywno z solą.
W drugiej misce ubić na puch żółtka z cukrem.
Potem dodać masło i miksować dalej przez minutę.
Następnie dodać mąkę i mleko ( tylko połączyć ) a na koniec pianę ( też tylko połączyć ).
Ciasto wylać do formy ( będzie dość płynne, dlatego ważne jest aby forma była szczelna ).
Ciasto piec godzinę w 160 stopniach.
W trakcie pieczenia ciasto będzie się dzieliło na warstwy.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
ale pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń