Tradycyjny biszkopt bez proszku do pieczenia, śmietana z mascarpone.
Do tego wiśnie ze słoika, które fajnie przełamują słodycz ciasta.
A na koniec dekoracja czyli bezy, markizy bezowe, truskawki, bańki z żelatyny i świetne paluszki o smaku oreo.
Paluszki możecie kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata.
Wpis ten powstał przy współpracy właśnie z tym sklepem.
Znajdziecie tam wiele super produktów.
Polecam robić tam zakupy bo produkty są wysokiej jakości.
Tort z wiśniami
Tort z wiśniami - składniki
Biszkopt
6 jajek ( M )
3/4 szk cukru
4 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Masa śmietanowa
500 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
odrobina różowego barwnika spożywczego w żelu
cukier do smaku
Bańki z żelatyny
2 łyżki żelatyny spożywczej
2 - 3 łyżki wody
odrobina czerwonego barwnika spożywczego
Bańki z żelatyny
2 łyżki żelatyny spożywczej
2 - 3 łyżki wody
odrobina czerwonego barwnika spożywczego
dodatkowo
2 szk wiśni ze słoika
2 truskawki do dekoracji
małe białe bezy
bezowe mini markizy
3 bańki z żelatyny
1 szk wody z sokiem z cytryny
Tort z wiśniami - przygotowanie
Biszkopt
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.
Potem wmieszać delikatnie po jednym żółtku i na koniec delikatnie mieszając partiami dodać przesiane mąki.
Ciasto wyłożyć do formy i piec 40 minut w 160 stopniach.
Biszkopt wystudzić i wyjąć z formy ( można blachę z biszkoptem upuścić z wysokości ok. 50 cm ).
Przekroić na 3 blaty.
Bańki z żelatyny
Żelatynę rozpuścić z wodą i barwnikiem.
Malutkie baloniki nadmuchać ale tylko trochę i w różnych wielkościach, mocno zawiązać.
Zanurzać baloniki w żelatynie.
Zawiązane końcówki umieścić na przykład na kratce do studzenia tak aby bańki były na górze i żelatyna nie dotykała do kratki.
Zostawić bańki do wyschnięcia.
Potem delikatnie przebić baloniki i wyjąć je z baniek uważając aby baniek nie uszkodzić.
Masa
Śmietanę ubić z cukrem, mascarpone i barwnikiem.
Ilość cukru zależy od tego jak bardzo lubimy słodkie torty.
Przełożenie
Placki biszkoptowe nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Wiśnie odsączyć z zalewy.
Pierwszy pacek położyć na talerzu lub innym podłożu.
Około 1/4 śmietany wyłożyć na biszkopt i rozłożyć połowę wiśni.
Przykryć drugim plackiem i znów czynność powtórzyć.
Na koniec złożony tort posmarować śmietaną dookoła i na górze, resztą udekorować za pomocą dowolnej tylki.
Na koniec tort udekorować bańkami z żelatyny, truskawkami, bezami, markizami bezowymi i paluszkami oreo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.