czwartek, 29 lipca 2021

Drożdżowe batony z kiełbasą, serem i chutneyem

                              Dziś mam dla Was propozycję na ciepłe śniadanie lub kolację. Są to drożdżowe batony z kiełbasą, serem i łagodnym chutneyem. Zazwyczaj chutney jada się na zimno, ale ja postanowiłam ten stereotyp złamać i wykorzystać go na ciepło. Użyłam łagodnego, bo miałam obawy co do ostrości. Batony jadła moja wnusia, więc nie chciałam, aby były za ostre.


Wpis powstał przy współpracy z El Chutney. W sklepie znajdziecie fajne chutneye od łagodnych po ostre i w dwóch wielkościach słoików. Tak więc, dla każdego coś dobrego. Dodatkowo miłym zaskoczeniem dla mnie było zapakowanie słoiczków. Taka paczuszka idealnie nada się na prezent dla wielbicieli takich smaków. Polecam.

Drożdżowe batony z kiełbasą, serem i chutneyem


Drożdżowe batony z kiełbasą, serem i chutneyem



Drożdżowe batony z kiełbasą, serem i chutneyem



Drożdżowe batony z kiełbasą, serem i chutneyem - składniki


Ciasto
500 g mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka soli
15 g świeżych drożdży
1/2 pęczka natki pietruszki
1/4 szk oleju rzepakowego
250 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru

8 kiełbasek pieprzowych (wieprzowych)
ser żółty
1 jajko
czarnuszka


Drożdżowe batony z kiełbasą, serem i chutneyem - przygotowanie


Drożdże wymieszać z cukrem do płynnej konsystencji.
Wlać wodę, olej, wsypać mąkę i sól i posiekaną natkę pietruszki.
Wyrobić ciasto i zostawić je do podrośnięcia.
Następnie ciasto podzielić na 2 części.
Każdą wałkować w prostokąt, posmarować porcją chutneyu i rozłożyć na całym cieście plasterki sera.
Następnie ciasto przekroić na 4 części i na każdej z nich ułożyć kiełbaski.
Zwinąć w rulony i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy baton posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką.
Zostawić je do podrośnięcia, a potem piec 25 minut w 180 stopniach.
Podawać na gorąco.

Drożdżowe batony z kiełbasą, serem i chutneyem



Drożdżowe batony z kiełbasą, serem i chutneyem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.