wtorek, 14 grudnia 2021

Drożdżowe bułeczki z kozią brodą i serem korycińskim

                        Święta, Święta, a jak Święta to mnóstwo pomysłów na potrawy. Jednym z nich są drożdżowe bułeczki z kozią brodą i  serem korycińskim. Od jakiegoś czasu kozia broda nie jest już pod ochroną, więc można ją zbierać bez obaw. Ja w tym roku trochę jej zebrałam, więc wrzuciłam ją do farszu na bułeczki. Jak to przy wypiekach drożdżowych bywa, bułeczki najlepsze są na ciepło i będą świetnie smakowały z domowym czerwonym barszczykiem. Takie bułeczki możecie zrobić wcześniej, potem zamrozić i podgrzać w piekarniku przed podaniem. Bo przecież pracę na ten okres trzeba rozkładać, aby potem nie stać od rana do nocy w kuchni.


Drożdżowe bułeczki z kozią brodą i serem korycińskim


Drożdżowe bułeczki z kozią brodą i serem korycińskim




Drożdżowe bułeczki z kozią brodą i serem korycińskim



Drożdżowe bułeczki z kozią brodą i serem korycińskim - składniki


Ciasto:
1 kg mąki pszennej typ 00
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
5 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka soli (płaska)
600 ml letniej wody

Farsz:
600 g ugotowanej koziej brody
300 g sera korycińskiego z czosnkiem
1 duża cebula
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 garście świeżego szpinaku
kilka łyżek oleju
sól
pieprz
ostra papryka

Dodatkowo:
1 jajko
3 łyżki mleka
czarny i biały sezam


Drożdżowe bułeczki z kozią brodą i serem korycińskim - przygotowanie


W głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić drobno pokrojoną kozią brodę i cebulę i smażyć, aż cebulka będzie miękka. Wrzucić szpinak i przyprawy do smaku i jeszcze chwilę smażyć. Na koniec dodać posiekaną natkę i koperek. W razie konieczności jeszcze farsz doprawić. Wystudzić go i dodać pokrojony lub starty na tarce ser koryciński, wszystko wymieszać.

Do miski wrzucić drożdże i rozetrzeć je z cukrem, aż będą płynne. Wlać wodę, olej, wsypać mąkę i sól i połączyć składniki. Następnie wyrobić ciasto. Zostawić je do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie wyrobić i podzielić na 16 części. Każda z nich wałkować na placki lub rozciągać dłońmi. Na środek każdego placuszka kłaść porcje farszu. Zlepiać bułeczki i układać łączeniem do dołu na blachach (u mnie 2) wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki zostawić do podrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Bułeczki piec 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. Podawać najlepiej na ciepło na przykład z czerwonym barszczykiem.

Drożdżowe bułeczki z kozią brodą i serem korycińskim



Drożdżowe bułeczki z kozią brodą i serem korycińskim


Drożdżowe bułeczki z kozią brodą i serem korycińskim


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.