wtorek, 20 grudnia 2022

Chleb z serem, prażoną cebulą i wędliną

                         O tym chlebie mogę powiedzieć tylko jedno: petarda. Pyszny, delikatny, aromatyczny, taki właśnie jest ten chleb. Jakiś czas temu wpadł mi w oko przepis na chleb z suszonymi pomidorami na blogu Kwestia Smaku. Jako że lubię piec pieczywo, szybko zamieszałam ciasto. Chleb wyszedł pyszny. I w głowie narodził się pomysł na moją modyfikację tego przepisu. Dodałam co nieco i uwierzcie mi, że chleb wyszedł rewelacyjny. Mój młodszy syn zaraz po zjedzeniu pytał, kiedy powtórka. A chleb jedliśmy po prostu sam albo z masłem. I zapewniam,  ten chleb uzależnia. A co najważniejsze, że miesza się ciasto łyżką i gotowe. To co, zapraszam do lektury i działania. Jeszcze jedno, zapomniałam dodać, że smaku dopełnił niezawodny ser od Sery korycińskie Bielec, który świetnie sprawdza się przy tego typu wypiekach.


Chleb z serem, prażoną cebulą i wędliną



Chleb z serem, prażoną cebulą i wędliną



Chleb z serem, prażoną cebulą i wędliną



Chleb z serem, prażoną cebulą i wędliną - składniki


150 g sera korycińskiego z czosnkiem niedźwiedzim
1/ szk prażonej cebulki
50 g salami
75 g podsmażonej kiełbasy żywieckiej (pokrojonej w kostkę. Została mi z okrasy kopytek)
600 g mąki pszennej chlebowej typ 720
1,5 łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
525 ml letniej wody
1 łyżka oleju


Chleb z serem, prażoną cebulą i wędliną - przygotowanie


        Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz wodę i wymieszać. Zostawić na kilka minut. 
Salami drobno, ale nie za bardzo pokroić (miałam plastry), ser pokroić w kostkę. Następnie do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej oraz pozostałe składniki. Wymieszać wszystko do połączenia składników. Miskę zakryć ściereczką i zostawić ciasto do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, wstawić do piekarnika naczynie żaroodporne i nastawić na grzanie na 240 stopni. Jeśli macie opcję szybkiego nagrzewania, warto ją włączyć (zaoszczędzi to czas). Gdy naczynie będzie nagrzane wymieszać ciasto i uważając, aby się nie poparzyć, wyłożyć ciasto do naczynia. Powinno być słychać charakterystyczny dźwięk skwierczenia, wtedy mamy pewność, że ciasto nie przywrze do naczynia i chleb pięknie z niego wyskoczy. Przykryć pokrywkę i piec 25 minut. Po tym czasie pokrywkę zdjąć i piec kolejne 20 minut. Po upieczeniu chleb wyjąc na kratkę i wystudzić, ale zapewniam, że będzie to trudne. Bo zapach tego chleba nie pozwoli mu na wystygnięcie.



Chleb z serem, prażoną cebulą i wędliną


Chleb z serem, prażoną cebulą i wędliną


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.