piątek, 6 września 2013

Pomidory na zimową zupę

                             Mając dostęp do pomidorów takich prosto z krzaczka staram się zrobić chociaż kilka słoików na zimę takich zwykłych pomidorów do zupy. Nie ma to jak zimową porą przypomnieć sobie smak pysznych pachnących pomidorów. Bo doskonale wiemy, że te kupne nawet pomidorów nie przypominają. Są twarde i bez smaku. A tak od czasu do czasu dobrze będzie przygotować w mroźne dni smaczną zupę pomidorową.


rozwiń i czytaj przepis

1,5 kg pomidorów ( u mnie żółte i czerwone )
3 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
2 łyżki cukru

Pomidory umyć, pokroić na kawałki.
Czosnek obrać, opłukać.
Pokrojone pomidory wkładać z czosnkiem partami do wysokiego naczynia i dokładnie zmiksować blenderem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem i wymieszać.
Pomidorami napełnić wyparzone słoiczki, zakręcić zakrętkami i wstawić do garnka z wodą.
Pasteryzować 30 minut. potem wyjąć słoiki, wystudzić i odstawić w chłodne miejsce.


2 komentarze:

  1. Tak, tak, takie pomidory trzeba zrobić na zimę. Muszę się za nie zabrać w nadchodzącym tygodniu, bo zanim się obejrzę pomidorki polne się skończą... Dziękuję za dodanie wpisu do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.