czwartek, 8 maja 2014

Budyniowiec z galaretką i bitą śmietaną


rozwiń i czytaj przepis :

  • Biszkopt :
  • 3 jajka ( M )
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • różowy barwnik spożywczy
  • Masa budyniowa :
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 2/3 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3/4 szk mąki tortowej
  • 5 szk mleka
  • Masa śmietanowa :
  • 250 ml śmietany kremówki
  • cukier do smaku
  • różowy barwnik spożywczy
  • Dodatkowo :
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 900 ml przegotowanej gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT : 
 Jajka wbić do miski i wsypać oba cukry. Mikserem mieszać aż cukier się rozpuści a masa podwoi objętość. Dodać barwnik, wymieszać a potem przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie na wolnych obrotach wymieszać ciasto i przelać je do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa placki.

 MASA BUDYNIOWA : 
3 szklanki mleka wlać do jednego garnka a dwie do drugiego. Tam gdzie jest więcej mleka dodać masło i wsypać oba cukry apotem zagotować. Do drugiego garnka wsypać budynie, mąkę i dodać żółtka po czym wymieszać. Gdy mleko się gotuje wlewać zawartość garnka i energicznie mieszając aby nie było grudek ugotować budyń. Gotować do momentu aż budyń zgęstnieje. 

PRZEŁOŻENIE : 
Na dno blaszki położyć papier na którym piekł się biszkopt ( dzięki temu będzie nam łatwiej wyjąć ciasto z formy ) a potem położyć jeden placek i wyłożyć na niego gorący budyń. Rozprowadzić go po cieście i przykryć drugim plackiem. Można delikatnie obciążyć i zostawić do wystudzenia. 

GALARETKA : 
Do miski wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić i tężejącą ale jeszcze płynną galaretkę wylać na zimne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki do czasu ścięcia się galaretki. 

ŚMIETANA :
 Zimną śmietanę ubić z cukrem ( ilość według uznania ). Gdy będzie ubita dodać odrobinę barwnika i dokładnie połączyć ze śmietaną. Gotową śmietaną udekorować górę ciasta i wstawić jeszcze na trochę do lodówki.


8 komentarzy:

  1. MEGA KOLOROWE!

    POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO SIEBIE NA WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie i te kolory:) rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ rozkosznie się w tych różach prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusisz niemożliwie tymi słodkościami!! Rewelacyjne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję, ciacho jest pyszne więc do dzieła dziewczyny i pieczcie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewo podeślij kawałek :-) tak pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko spóźniłaś się, ale następnym razem jak upiekę to podeślę na pewno :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.