poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Sałatkowy torcik na krakersach


                            Od jakiegoś czasu przepis na tę sałatkę krąży w sieci. Korzystając z okazji zrobiłam swoją wersję na Święta Wielkanocne. Oczywiście można ją zrobić na inną okazję i przepis zmodyfikować według własnego gustu. Sałatka fajnie wygląda, łatwo się kroi i dobrze smakuje.
A inspiracją był dla mnie ten przepis : http://ovkuse.ru/id/26001/

A sałatka została podana na talerzu z kolekcji Jesień od Porcelana Bogucice

Przepis bierze udział w konkursie





24 krakersy
1 puszka śledzi w pomidorach
3 jajka ( ugotowane na twardo )
50 g żółtego sera
1 mała garść świeżego szpinaku
5 łyżek majonezu
1/3 szk posiekanego szczypiorku
do smaku :
sól
pieprz
papryka wędzona

Ugotowane na twardo jajka oddzielić, czyli białka i żółtka osobno.
Białka i żółtka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, tak samo zetrzeć ser do innego naczynia.
Szpinak posiekać.
Do sera dodać 3 łyżki majonezu i szpinak, wymieszać.
Do białek dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać.
Rybę wyjąć z puszki, dodać 3 szczypty wędzonej papryki oraz odrobinę soli i pieprzu, rozgnieść na pastę.
Na płaskim i najlepiej kwadratowym lub prostokątnym talerzu rozłożyć 8 krakersów jeden obok drugiego w dwóch rzędach.
Na krakersy wyłożyć rybę, rozprowadzić ją po krakersach uważając aby krakersy się nie rozsunęły.
Rybę przykryć kolejną warstwą krakersów i wyłożyć ser ze szpinakiem, rozsmarować i zakryć trzecią warstwą krakersów.
Na nie wyłożyć białka, rozsmarować i posypać startym żółtkiem.
Sałatkę wstawić do lodówki najlepiej na noc a przed podaniem posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Zostawiam Wam tradycyjnie gazetkę


6 komentarzy:

  1. Mam wątpliwości do świeżego szpinaku,nie trzeba go sparzyć???

    OdpowiedzUsuń
  2. Na krakersach cudnie wygląda sama na swięta zamierzam coś takiego zrobić ale bez tuńczyka czy śledzia bo u mnie nie lubią pozdrawiam serdecznie zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Faktycznie jest bardzo dekoracyjna. A co do ryby to można pominąć i może coś innego spróbować. Pełna dowolność kombinacji dozwolona przy takich sałatkach :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.