poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Sałatkowy torcik na krakersach


                            Od jakiegoś czasu przepis na tę sałatkę krąży w sieci. Korzystając z okazji zrobiłam swoją wersję na Święta Wielkanocne. Oczywiście można ją zrobić na inną okazję i przepis zmodyfikować według własnego gustu. Sałatka fajnie wygląda, łatwo się kroi i dobrze smakuje.
A inspiracją był dla mnie ten przepis : http://ovkuse.ru/id/26001/

A sałatka została podana na talerzu z kolekcji Jesień od Porcelana Bogucice

Przepis bierze udział w konkursie





24 krakersy
1 puszka śledzi w pomidorach
3 jajka ( ugotowane na twardo )
50 g żółtego sera
1 mała garść świeżego szpinaku
5 łyżek majonezu
1/3 szk posiekanego szczypiorku
do smaku :
sól
pieprz
papryka wędzona

Ugotowane na twardo jajka oddzielić, czyli białka i żółtka osobno.
Białka i żółtka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, tak samo zetrzeć ser do innego naczynia.
Szpinak posiekać.
Do sera dodać 3 łyżki majonezu i szpinak, wymieszać.
Do białek dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać.
Rybę wyjąć z puszki, dodać 3 szczypty wędzonej papryki oraz odrobinę soli i pieprzu, rozgnieść na pastę.
Na płaskim i najlepiej kwadratowym lub prostokątnym talerzu rozłożyć 8 krakersów jeden obok drugiego w dwóch rzędach.
Na krakersy wyłożyć rybę, rozprowadzić ją po krakersach uważając aby krakersy się nie rozsunęły.
Rybę przykryć kolejną warstwą krakersów i wyłożyć ser ze szpinakiem, rozsmarować i zakryć trzecią warstwą krakersów.
Na nie wyłożyć białka, rozsmarować i posypać startym żółtkiem.
Sałatkę wstawić do lodówki najlepiej na noc a przed podaniem posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Zostawiam Wam tradycyjnie gazetkę


6 komentarzy:

  1. Mam wątpliwości do świeżego szpinaku,nie trzeba go sparzyć???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało można jeść świeży szpinak, nie trzeba go parzyć.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź !!!!

      Usuń
  2. Na krakersach cudnie wygląda sama na swięta zamierzam coś takiego zrobić ale bez tuńczyka czy śledzia bo u mnie nie lubią pozdrawiam serdecznie zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Faktycznie jest bardzo dekoracyjna. A co do ryby to można pominąć i może coś innego spróbować. Pełna dowolność kombinacji dozwolona przy takich sałatkach :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...