wtorek, 23 sierpnia 2016

Schab marynowany pieczony w warzywach

Dziś pogoda w kratkę, pada albo świeci słońce.
Na obiad będzie więc danie jednogarnkowe z piekarnika, czyli schab w warzywach.
Schab zamarynowałam i wyszedł bardzo smaczny.


600 g schabu bez kości
Marynata :
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
2 łyżki wody
Warzywa :
1 kg młodych ziemniaków
1 czerwona papryka
1 cebula
1 cukinia
sól do smaku
pieprz do smaku
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
chili do smaku


Schab umyć, osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać i powstałą pastą nasmarować schab, potem położyć go na talerzu, zaryć folią spożywczą i schować do lodówki na noc.
Następnego dnia, przygotować warzywa, czyli umyć i pokroić na kawałki, wymieszać z przyprawami.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem i przełożyć warzywa.
Schab pokroić w plastry i umieścić je wciskając między warzywa.
Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika.
Nastawić go do 200 stopni i piec 40 minut od zgaśnięcia lampki oznaczającej nagrzanie piekarnika.
Podawać na gorąco.

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...