poniedziałek, 5 września 2016

Pasztet wieprzowy

Domowy pasztet jak wiadomo jest smaczny.
Może być wieprzowy, drobiowy lub mieszany, pieczony lub gotowany.
Wszystko zależy od naszej pomysłowości.
Ja dziś mam pasztet z łopatki wieprzowej i boczku z dodatkiem przypraw od Domowa Spiżarnia.
A pasztet upiekłam w super foremkach drewnianych, klik które są wielokrotnego użytku.




700 g łopatki wieprzowej
400 g świeżego boczku ze skórą
1 duża cebula
1 łyżka czosnku w płatkach klik
1 bułka ( 100 g )
1 jajko
2 szk wywaru mięsnego

do smaku :
sól
pieprz
przyprawa do pasztetu premium klik
cząber suszony klik
kmin rzymski klik
jałowiec mielony klik


Umyte i osuszone mięso pokroić.
Z boczku usunąć skórę i drobno pokroić ( zalać ją w rondelku wodą i gotować aż kawałeczki skóry zaczną się kleić ), a resztę mięs w pokroić sporą kostkę.
Wrzucić do garnka i podsmażyć je, dodać cebulę i smażyć aż cebula się zrumieni.
Następnie zalać wszystko wywarem, dodać przyprawy według uznania i dusić pod przykryciem do miękkości.
W razie konieczności podlać jeszcze odrobiną wywaru.
Gdy skórki są dobre dodać je razem z płynem do mięsa i zagotować a potem dodać pokruszoną bułkę i wymieszać tak aby bułka wchłonęła wywar.
Przestudzić mięso, w razie konieczności jeszcze doprawić, zmielić w maszynce do mięsa, wbić jajko i wymieszać masę.
Masę na pasztet rozdzielić do 3 drewnianych foremek specjalnych do pieczenia pasztetu wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Upieczone pasztety wystudzić i wstawić do lodówki.
Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...