poniedziałek, 19 lutego 2018

Szarlotka klasyczna

Szarlotka, któż jej nie lubi ?
Każdy ma swój ulubiony przepis i zawsze inaczej smakuje.
Ja dziś postanowiłam wypróbować przepis na szarlotkę z przepisu z książki.
Rzadko korzystam z książek ale od czasu do czasu warto zajrzeć do nich i upiec coś pysznego.
A skąd jest przepis ?
Jest z książki " Słodki świat Kasi "m którą wygrałam na stronie Kasi na Fb kiedy to jeszcze były fajne cotygodniowe konkursy.
Tak więc zachęcam Was do upieczenia tej szarlotki bo jest pyszna.


2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500
1 duże jajko
1/2 szk cukru pudru
250 g masła

1,5 kg jabłek ( waga po obraniu )
1/2 szk cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kaszy manny

1 łyżka bułki tartej\
cukier puder

W robocie z nożami do siekania połączyć składniki ciasta.
Potem ciasto włożyć do woreczka i schować do lodówki na godzinę.
Obrane jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać cukier i cynamon i prażyć aż jabłka zmiękną ale część zostanie w kawałkach.
Dodać kaszę mannę, wymieszać i wystudzić jabłka.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić częścią ciasta ( ok. 2/3 ) dno i boki.
Ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka.
Nadmiar ciasta wystający ponad jabłka delikatnie zawinąć na jabłka i resztą ciasta zakryć jabłka rwąć ciasto na kawałeczki.
Formę wstawić do piekarnika i piec szarlotkę 40 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wystudzić.


2 komentarze:

  1. DZiekuję za bardzo łatwy i prosty przepis na jakże pyszne ciasteczko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę. U mnie dziś znowu szarlotka króluję.

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...