niedziela, 18 marca 2018

Sernik waniliowy z czekoladową nutą

Dziś zapraszam na kawałek pysznego sernika.
Delikatny i puszysty.
Wanilia i nuta czekolady to idealne połączenie.
Taki sernik śmiało możecie upiec na Święta Wielkanocne, które tuż, tuż.


1 kg sera do sernika w wiaderku
6 jajek
1,5 szk mleka
1/2 szk oleju
3 budynie waniliowe
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szk cukru
3 łyżki czekolady w proszku
36 herbatników
cukier puder

Blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Nastawić piekarnik na 170 stopni.
Na dnie blaszki ułożyć dwie warstwy ciastek.
Do miski włożyć żółtka jajek, budynie, wlać ekstrakt, mleko i olej i wymieszać.
Dodać ser i wymieszać ale tylko do połączenia składników.
Ubić pianę dodając cukier.
Pianę delikatnie połączyć z masą serową i wyłożyć prawie całą masę na ciastka.
W pozostałej części wymieszać czekoladę w proszku i rozsmarować widelcem.
Blachę wstawić do piekarnika i piec sernik około 70 minut.
Sernik wystudzić i posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Czy zamiast tej czekolady nie można dać kakao???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać ewentualnie kakao ale można też całkiem pominąć. Wtedy sernik będzie bez tego motywu.

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...