składniki :
1,5 kg żeberek wieprzowych
1 szk sosu tajskiego słodko pikantnego
1/2 łyżeczki przyprawy ognisty smok
1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki sosu teriyaki
100 ml wody
olej do smażenia
sposób przygotowania :
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić w paski między kostkami.
Oprószyć solą, pieprzem, i przyprawą ognisty smok.
Odstawić na około 15 minut.
Na patelni rozgrzać olej, na gorący ułożyć kawałki żeberek i podsmażyć na złoty kolor z obu stron.
Podlać wodą, dodać sos teryiaki i sos chili.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Żeberka należy od czasu do czasu przewrócić i uważać aby sos się nie przypalił.
Żeberka podawać z ryżem i np. sałatą w sosie jogurtowo koperkowym.
Żeberka w tajskiej glazurze z ryżem i sałatą |
Od samego patrzenia już się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuń