czwartek, 31 stycznia 2013

Sernik na zimno z galaretką

                                  Nawet najprostszy sernik można zrobić w nietypowy sposób. Ten sernik stał się inny za sprawą miski. Taki sernik fajnie się prezentuje i jest smaczny.

  • Masa pierwsza :
  • 300 g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 śmietana 30 % ( 330 g )
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szk przegotowanej gorącej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Masa druga :
  • 1 śmietana 12 % ( 330 g )
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1/2 szk gorącej przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • Galaretka :
  • 1 galaretka agrestowa
  • 450 ml gorącej przegotowanej wody
  •  
  •   PRZYGOTOWANIE:
    Masa pierwsza : Galaretkę i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie mieszając aż nie będzie grudek. Twaróg umieścić w misce i utrzeć z cukrem waniliowym. W drugiej misce ubić śmietanę i dodawać po jednej łyżce masy serowej. Miksować aż masa będzie jednolita. Gdy galaretka wystygnie i będzie półpłynna, wlać ją do masy serowo śmietanowej i dokładnie wymieszać. Masę przelać do wyłożonej folią spożywczą miski ( ja miałam o pojemności 2 l ). W środek wcisnąć mniejszą miskę ( u mnie około 3/4 l ) zabezpieczoną z wierzchu folią spożywczą. Folię należy założyć aby miska swobodnie potem odeszła od masy serowej. Gdyby miska się unosiła obciążyć ją np. puszką konserwy. Tak przygotowaną miskę z zawartością wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia się masy.

    Galaretkę agrestowa rozpuścić w 500 ml gorącej i przegotowanej wody. Schłodzić ją do momentu lekkiego stężenia. Z lodówki wyjąć miskę, po czym wyjąć mniejsza miskę razem z folią. We wgłębienie wlać tężejącą galaretkę ( powinna wypełnić do połowy wgłębienie. Miskę ponownie wstawić do lodówki do ścięcia.

    Masa druga : Galaretkę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie i schłodzić. Śmietanę miksować kilka minut aż się spieni, wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Wstawić naczynie z masą na chwilę do lodówki po czym wyjąć ją oraz miskę z masą serową i galaretką. Na galaretkę wyłożyć masę śmietanową i znowu czynność powtórzyć czyli wstawić miskę do lodówki. Sernik schładzać jeszcze co najmniej 30 minut aż wszystko się ładnie zetnie i połączy. 


3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.