- 50 g orzechów ziemnych (solonych)
- 100 g pestek dyni
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 5 łyżek oleju z ziołami z suszonych pomidorów
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka soli morskiej
- 30 g świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
Pestki dyni i orzechy zmiksować w rozdrabniaczu, ale tylko trochę.
Drożdże rozetrzeć na płynną masę z cukrem. Do miski wlać wodę i olej
oraz roztarte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać mąkę, sól i
zmiksowane orzechy i dynię ( trochę zostawić do posypania bułek ) i
wymieszać ciasto. Chwilę wyrabiać drewnianą łyżką, po czym przykryć je
ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie znowu przez chwilę wyrabiać. Ciasto podzielić na 8 części ( jeżeli chcemy uzyskać mniejsze bułki to należy podzielić ciasto na więcej kawałków ). Każdy kawałek ciasta obtaczać w dłoniach tworząc kulę. Kulki układać na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki uklepać i posypać odłożonymi orzechami z dynią. Bułki ponownie zostawić do wyrośnięcia przykrywając je ściereczką aby nie podeschły.
Wyrośnięte bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu gdy bułki się skleją oddzielić i wystudzić.
Gdy wyrośnie znowu przez chwilę wyrabiać. Ciasto podzielić na 8 części ( jeżeli chcemy uzyskać mniejsze bułki to należy podzielić ciasto na więcej kawałków ). Każdy kawałek ciasta obtaczać w dłoniach tworząc kulę. Kulki układać na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki uklepać i posypać odłożonymi orzechami z dynią. Bułki ponownie zostawić do wyrośnięcia przykrywając je ściereczką aby nie podeschły.
Wyrośnięte bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu gdy bułki się skleją oddzielić i wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.