niedziela, 17 lutego 2013

Sos koperkowy

                                 Sos koperkowy najlepiej nam smakuje z klopsikami z mięsa wieprzowego. Do tego ziemniaczki i ulubiona surówka i mamy super obiadek. Ale do takiego sosu najlepszy jest świeży koperek. Dlatego na zimę zawsze sobie taki koperek mrożę w woreczkach i zawsze mam pod ręką koper niczym prosto z działki.

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3/4 szk posiekanego świeżego koperku
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1 mała cebula
  • 1/3 szk słodkiej śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
 PRZYGOTOWANIE:
Bulion zagotować w garnku. Cebulę obrać i drobniutko pokroić, wrzucić do bulionu razem z liściem i zielem i chwilę gotować. Koperek umyć i posiekać, po czym wrzucić do garnka z bulionem. Dodać sól i pieprz do smaku. Mąkę rozrobić ze śmietaną dokładnie aby nie było grudek. Wlać trochę bulionu aby zahartować śmietanę i wlać do garnka energicznie mieszając. Sos zagotować i podawać np. do ziemniaków z klopsami.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.