- 500 ml bulionu warzywnego
- 3/4 szk posiekanego świeżego koperku
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- 1 mała cebula
- 1/3 szk słodkiej śmietany 18 %
- 1 łyżka mąki
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
Bulion zagotować w garnku. Cebulę obrać i drobniutko pokroić, wrzucić do
bulionu razem z liściem i zielem i chwilę gotować. Koperek umyć i
posiekać, po czym wrzucić do garnka z bulionem. Dodać sól i pieprz do
smaku. Mąkę rozrobić ze śmietaną dokładnie aby nie było grudek. Wlać
trochę bulionu aby zahartować śmietanę i wlać do garnka energicznie
mieszając. Sos zagotować i podawać np. do ziemniaków z klopsami.
smaczny sos w fikuśnych pojemniczkach...
OdpowiedzUsuń