- 400 g mąki pszennej typ 500
- 200 g białego sera półtłustego
- 1 jajko
- 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 12%
- 125 g margaryny Kasia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek domowego cukru waniliowego
- około 1/2 szk rozpuszczalnego kakao
Twaróg rozdrobnić widelcem lub dłońmi. Do miski wrzucić wszystkie
składniki na ciastka oprócz kakao i margaryny. Zimną margarynę zetrzeć
na tarce do miski a kakao wysypać na talerzyk. Ze składników na ciastka
zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki większe od orzechów włoskich i
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą kulkę
obtaczać w kakao i ponownie układać na blasze. Denkiem szklanki lub
innego naczynia przyklepać ciasteczka. Blachę z ciasteczkami wstawić do
piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ciastka 20 minut. Najlepiej
smakują jeszcze ciepłe.
nigdy nie jadłam takich serowych ciasteczek, ale one obłędnie wyglądają! :)) chętnie skradłabym kilka sztuk!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuń